Reklama

Tarta z grzybami i boczkiem

Sezon na grzyby w pełni! Wykorzystajmy je w naszych kulinarnych eksperymentach.

Składniki

  • 1 kg grzybów
  • 2 cebule
  • 100 g żółtego sera
  • 100 g wędzonego boczku
  • marchewka
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • żółtko
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Grzyby oczyszczamy, myjemy i kroimy na małe kawałki, a następnie obgotowujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Marchewkę kroimy w słupki. Boczek kroimy i podsmażamy na suchej patelni, pod koniec wrzucamy pokrojoną w pióra cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dorzucamy grzyby, doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy marchewkę i dusimy pod przykryciem 15-20 minut na małym ogniu, dość często mieszając. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie mieszamy ze startym żółtym serem. 

2. Formę do tarty przykładamy do jednego arkusza ciasta i okrawamy kształt. Następnie smarujemy formę masłem i wylepiamy wraz z bokami drugim arkuszem ciasta. Zbędne ciasto odcinamy. Nakłuwamy spód w kilku miejscach widelcem i wykładamy farsz. Nakrywamy kółkiem z ciasta i zlepiamy brzegi. Na wierzchu robimy nacięcia. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem i pieczemy w 200°C ok. 40 minut.

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy