Reklama

Tarta z kurkami i serem

Kurki, maślaki, podgrzybki i borowiki – każdy ma na nie sekretny sposób. My proponujemy przepis na pyszną tartę z kurkami.

Składniki na ciasto

  • 250 g mąki
  • 150 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko

Składniki pozostałe

  • 200 g kurek
  • 400 ml śmietany 30 proc.
  • 4 żółtka
  • 6 łyżek tartego parmezanu
  • 60 g sera koziego
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka natki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Formę do tarty o średnicy 28 cm posmaruj masłem. Z mąki, pokrojonego zimnego masła, jajka i szczypty soli szybko zagnieć elastyczne ciasto. Włóż je na około 30 minut do lodówki. 

2. Rozwałkuj ciasto na placek trochę większy niż forma. Wyłóż nim dno i bok. Spód ciasta podziurkuj widelcem. Przykryj go papierem do pieczenia i obciąż ziarnami suchej fasoli. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i piecz przez 15 minut. Usuń papier z fasolą i piecz jeszcze 10 minut.

3. Kurki oczyść. Jeżeli są duże, przekrój na pół. Podsmaż je na maśle razem z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i natką pietruszki. Oprósz odrobiną soli i pieprzu, a następnie dokładnie wymieszaj ze śmietaną, parmezanem, żółtkami i pokrojonym w kosteczkę kozim serem. Wylej masę na ciasto.

Reklama

4. Wstaw tartę do gorącego piekarnika i piecz jeszcze około 20 minut, aż wierzch zrobi się złotobrązowy.

Zobacz także:


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy