Reklama

Terrina z dorsza ze szpinakiem

Składniki na 4-6 porcji

  • 60 dag filetów z dorsza (lub innej białej ryby)
  • 30 dag świeżego szpinaku
  • 4 jajka
  • 2 białka
  • 20 dag serka śmietankowego
  • 3 cebule dymki
  • sok z 1 cytryny
  • kilka gałązek koperku
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie

1.Szpinak i dymki umyć, posiekać, poddusić na połowie masła, odparować, wystudzić.

2. Rybę umyć, oczyścić z ości, zmiksować z jajkami i serem. Dodać szpinak, wymieszać, doprawić gałką muszkatołową, solą pieprzem, sokiem cytrynowym i posiekanym koperkiem. Delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami.

3. Masę rybną wyłożyć do formy wysmarowanej resztą masła. Wstawić ją do większej formy wypełnionej do połowy gorącą wodą. Piec około 60 minut w kąpieli wodnej w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po ostudzeniu włożyć na 2 godz. do lodówki.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy