Reklama

To musisz wiedzieć o czerwonej kapuście

Aby czerwona kapusta nie straciła podczas gotowania koloru, zakwaszam wodę octem lub sokiem wyciśniętym z cytryny.

Nie farbuje

Przed krojeniem czerwonej kapusty nacieram dłonie odrobiną oleju, wtedy sok ich nie zafarbuje.

Smaczniejsza

Do gotowania kapusty, z której przyrządzam ciepłą jarzynkę, np. do pieczeni wieprzowej lub drobiu, dodaję przyprawy korzenne do grzanego wina. Przesypuję je do woreczka, który wkładam do garnka i wyjmuję przed końcem gotowania. Do kapusty nie dodaję innych przypraw, poza solą i odrobiną pieprzu.

Lżej strawna

Żeby kapusta nie była tak ciężko strawna, dodaję do gotowania trochę kminku. A kilka minut przed końcem łyżkę płynnego miodu.

Reklama

Na surówkę

Kiedy przygotowuję surówkę, czerwoną kapustę krótko blanszuję, żeby była lekkostrawna. Z kolei, aby wzbogacić smak, dodaję trochę konfitury z wiśni oraz kilka kropel nalewki wiśniowej.

Porady udzieliła Hanna Szymkiewicz - doświadczona mistrzyni kulinarna

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy