Reklama

To o powidłach musisz wiedzieć

Z jakich owoców robi się powidła? Najczęściej ze śliwek węgierek. Ale ja przygotowuję je również z żółtych mirabelek, moreli lub wiśni.

Sekret dobrych powideł polega na kilkudniowym odparowywaniu soku z owoców, dzięki czemu gotowy produkt ma aksamitną konsystencję i zawiera tylko naturalne cukry. Powideł nie dosładzam. Doprawiam je tylko odrobiną cynamonu.

Do ciast

Powidła są gotowym dodatkiem do deserów. Można je zapiekać z ciastem kruchym, drożdżowym czy francuskim. Są też doskonałe jako np. jedna z warstw w różnych tortach.

Zbyt gęste

Jeżeli powidła są za gęste do wypieków, możemy je rozcieńczyć, dodając świeżo wyciśnięty sok z owoców, np. z cytryny albo pomarańczy.

Reklama

Sos do mięs

Szklankę powideł śliwkowych przekładam do rondelka, dodaję 2-3 łyżki brązowego cukru, odrobinę wody, po 2 łyżki octu winnego i sosu sojowego. Całość podgrzewam na wolnym ogniu, mieszając. Po ostudzeniu sos przekładam do miseczki. To świetny dodatek do wołowiny lub indyka.

Hanna Szymkiewicz, doświadczona mistrzyni kulinarna

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy