Reklama

Torcik malinowo-śmietankowy

Szybki deser? Ten przepis cię zachwyci

Składniki na 12 porcji

  • 100 g masła
  • 150 g ciasteczek amaretti
  • 50 g podłużnych biszkoptów
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru
  • 500 g serka mascarpone
  • 3 łyżki migdałowego likieru
  • 300 g śmietany kremówki
  • 180 g malin

1. Połowę ciasteczek amaretti i biszkopty przekładamy do foliowej torebki i rozgniatamy wałkiem. Masło roztapiamy, studzimy i łączymy z pokruszonymi ciastkami. Powstałą masą wykładamy dno tortownicy i wkładamy do lodówki.

2. Ubijamy jajka, żółtka i cukier, aż powstanie gęsta, puszysta masa. Dodajemy serek mascarpone, likier i miksujemy. Śmietanę kremówkę ubijamy i stopniowo łączymy z masą jajeczno-serową. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

3. Maliny przecieramy przez sitko. 35 g ciasteczek amaretti kruszymy. Krem przekładamy do 3 misek. Do jednej dodajemy mus malinowy, do drugiej pokruszone ciastka, mieszamy. Trzecią część, bez dodatków, zamrażamy.

Reklama

4. Malinową i ciasteczkową masę przekładamy do tortownicy. Z zamrożonego kremu formujemy kulki i układamy na wierzchu. Dekorujemy pozostałymi amaretti i malinami. Torcik zamrażamy 2-3 godziny.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy