Reklama

Tort marchewkowy

Wspaniałe wypieki przełożone kremowym nadzieniem to raj dla smakoszy.

Składniki na biszkopt

  • 300 g startej marchewki
  • 100 g posiekanych ananasów
  • 40 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 i ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 225 ml oleju

Składniki na krem

  • 400 g serka śmietankowego kremowego
  • 200 g białej czekolady
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 6 łyżek mleka
  • 4 łyżki masła
  • posiekane orzechy włoskie

Sposób przygotowania:

1. Do mąki wsyp cukier wanilinowy, przyprawę do piernika, cynamon, sodę oraz proszek do pieczenia, wymieszaj. Jajka ubij mikserem, aż podwoją objętość. Nie przerywając ucierania stopniowo dosypuj cukier. Na koniec powoli wlewaj olej. Dodaj marchewkę, ananasy, orzechy, rodzynki i wiórki kokosowe. Wymieszaj. Wsyp suche składniki, wymieszaj. Ciasto przelej do tortownicy. Piecz ok. 70 min w temp. 150°C. Gdy wystygnie, przekrój na 3 blaty. 

2. Posiekaną czekoladę z masłem i mlekiem roztop w kąpieli wodnej. Wymieszaj z serkiem, wiórkami oraz cukrem. Kremem posmaruj blaty ciasta. Udekoruj posiekanym orzechami.

Zobacz także:

Reklama
Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy