Reklama

Tort miodowy z orzechami

Elegancki i łatwy do wykonania tort orzechowy.

Na 12 porcji: 100 g ciekłego miodu, 50 g cukru, 125 g masła, 1 łyżka sody spożywczej, 50 ml mleka, 2 łyżki rumu, 500 g mąki pszennej, 2 jajka.

Krem: puszka mleka skondensowanego, 250 g masła, 100 g mielonych orzechów włoskich.

Wlej do garnka wodę, zanurz puszkę z mlekiem skondensowanymi gotuj przez ok. 2 godziny. Potem wyjmij ją i poczekaj, aż wystygnie. W rondelku rozpuść miód z cukrem. Dodaj masło, sodę, mleko i rum. Wymieszaj dobrze miotełką i odstaw. 

Przesiej mąkę do misy, dodaj jajka, mieszankę miodu i ugnieć gładkie ciasto. Podziel je na 5-6 części. Każdą część rozwałkuj na okrągły placek o średnicy ok. 26 cm. Placki przenieś na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Piecz je ok. 8 minut w 170 °C. Odetnij krawędzie tak, aby powstały koła o średnicy 24 cm. Odcięte kawałki ciasta rozkrusz.

Reklama

Masło utrzyj. Ucierając, powoli dodawaj ostygnięte, skarmelizowane mleko skondensowane, a potem dodaj mielone orzechy. W misce wymieszaj miód z rumem. Każdy placek posmaruj mieszanką miodową, a następnie kremem orzechowym. Poukładaj placki jeden na drugim, posmaruj kremem całą powierzchnię i obsyp przygotowanymi okruchami. Tort orzechami i wstaw do lodówki na kilka godzin.

6/2016 Na Żywo

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy