Reklama

Tort piętrowy z czekoladą i mango

Szukasz sprawdzonego przepisu tortowego na wyjątkową okazję? Polecamy tort piętrowy z czekoladą i mango Ewy Wachowicz. Robi wrażenie!

Składniki na duży biszkopt

  • 7 jajek
  • szczypta soli
  • szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron

Składniki na dwa mniejsze biszkopty

  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • ¾ szklanki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron

Składniki na masę czekoladową (x2)

  • 1 szklanka likieru czekoladowego
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • ¾ szklanki mleka
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżka kakao
  • 1 kieliszek spirytusu
  • kawałek gorzkiej czekolady z chili

Składniki na masę mango (x2)

  • 450 g musu z mango z puszki
  • 300 ml śmietanki 36%
  • 250 g sera mascarpone
  • 2 galaretki cytrynowe

Składniki na poncz

  • herbata
  • sok z cytryny
  • spirytus

Składniki zdobienie (opcjonalnie)

  • świeże bratki

Przepis pochodzi z 400. odcinka programu "Ewa gotuje".

Sposób przygotowania:

Białka oddzielić od żółtek, dodać sól i ubić na sztywno. Utrwalić cukrem. Uperfumować cukrem waniliowym. Po jednym dodać żółtka, cały czas miksując na wolnych obrotach. Wsypać przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną. Wlać olej i delikatnie wymieszać szpatułką.

Przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia (średnica 25-26 cm). Wyrównać i na 40-45 minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.Z mniejszej porcji składników zrobić drugie ciasto i rozlać do dwóch foremek - średniej i najmniejszej. Wstawić do piekarnika i upiec - czas pieczenia będzie krótszy, temperatura ta sama.

Reklama

Zrobić masę czekoladową. Likier podgrzać w garnku. Do kubeczka wsypać cukier i budyń czekoladowy. Wlać zimne mleko. Wymieszać i przelać do likieru. Ugotować budyń i odstawić do wystudzenia.

Miękkie masło przełożyć do miski. Utrzeć. Po łyżce dodać wystudzony budyń. Zmiksować. Wsypać kakao, wlać spirytus i wymieszać. Na samym końcu dodać posiekaną czekoladę. Masę wstawić do lodówki.

Galaretki rozpuścić we wrzątku i odstawić. Mocno schłodzoną śmietankę ubić. Serek mascarpone zmiksować. Dodać bitą śmietanę.

Mus z mango wlać do przestudzonej galaretki. Porcjami dodać do śmietanki z mascarpone, cały czas ubijając.

Największy biszkopt pokroić na 3 blaty. Naponczować. Na pierwszy krążek nałożyć krem, przykryć drugim plackiem. Posmarować masą z mango. Nałożyć trzeci krążek. Pokryć masą z mango i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

Gdy ciasto się chłodzi, przygotować drugą porcję kremu czekoladowego oraz masy z mango i dokładnie w ten sam sposób przełożyć dwa mniejsze biszkopty.

Złożyć tort. W środek największego ciasta wbić kilka przyciętych patyczków do szaszłyków. Ułożyć średni biszkopt (na krążku z tektury). Wbić patyczki i ułożyć najmniejsze ciasto (również na tekturce). Udekorować bratkami.

Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy