Reklama

Torty marzeń

Smakołyki, bez których nie mogą się odbyć żadne podniosłe uroczystości. Choć każda okazja jest dobra, żeby skosztować przynajmniej kawałek!

Makowy z pomarańczą

Składniki biszkopt

  • 5 dag margaryny
  • 16 dag cukru
  • 5 jajek
  • 13 dag mąki
  • szklanka suchego maku
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki krem

  • 25 dag masła
  • 3 budynie śmietankowe z cukrem
  • litr mleka

Składniki dodatkowe

  • 10 dag plasterków kandyzowanej pomarańczy
  • szklanka polewy czekoladowej z białej czekolady
  • garść suchego maku

Białka ubij na sztywno z cukrem. Dodawaj po jednym żółtku i ubijaj, aż masa będzie sztywna. Mąkę i proszek do pieczenia połącz z suchym makiem. Wsyp porcjami do ubitej masy. Na koniec wlej rozpuszczoną margarynę i wymieszaj. Masę wylej do tortownicy i piecz w temp. 180°C przez 35 minut. Ostudzony biszkopt przekrój na trzy równe krążki.

Zagotuj połowę mleka, a w reszcie rozmieszaj budynie. Wlej je do gotującego się mleka i odstaw do wystudzenia. Do zimnego budyniu dodaj utarte masło. Kremem przełóż krążki ciasta i posmaruj nim także górę i boki tortu. Schłodzony polej rozpuszczoną czekoladą i oprósz makiem. Wstaw do lodówki. W zastygającą masę wetknij plasterki pomarańczy i odstaw, aby całość dobrze stężała.

Reklama

Czas przygotowania: 60 minut

Cena porcji: ok. 2 zł

Kalorie: porcja 290 kcal

Węgierski z wiśniami

Składniki biszkopt

  • 6 jajek
  • po szklance cukru i mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 czubate łyżki kakao

Składniki krem

  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • laska wanilii
  • 10 dag masła
  • 950 ml mleka

Składniki dodatkowe

  • 2 szklanki wiśni w alkoholu (najlepiej z nalewki)
  • szklanka startej czekolady mlecznej
  • polewa czekoladowa

Białka ubij na sztywno. Porcjami wsyp cukier, a następnie dołóż żółtka. Stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Zmiksuj. Masę przełóż do tortownicy i piecz w temp. 170°C przez około 20-25 minut. Ostudź.

Krem: budynie ugotuj według przepisu. Masło utrzyj na puszystą masę i dodaj ostudzony budyń oraz miąższ z wanilii. Zmiksuj.

Biszkopt przekrój na pół. Na dolny placek połóż wiśnie i wyłóż porcję kremu. Przykryj drugim blatem. Wierzch tortu posmaruj kremem. Wygładź.

Następnie polej rozpuszczoną polewą czekoladową i posyp wiórkami czekoladowymi. Udekoruj wiśniami z nalewki.

Czas przygotowania: 60 minut

Cena porcji: ok. 3 zł

Kalorie: porcja 320 kcal

Tort mimoza

Składniki biszkopt

  • 6 jajek
  • 210 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 2 krople żółtego barwnika w żelu

Składniki krem

  • 6 żółtek
  • 100 g cukru
  • 40 g mąki pszennej
  • 450 ml mleka
  • łyżeczka pasty z wanilii

Składniki dodatkowe

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Składniki poncz

  • po 1/4 szklanki likieru pomarańczowego i soku z pomarańczy
  • pół szklanki wody

Wszystkie składniki do ponczu połącz. Śmietanę ubij z cukrem pudrem.

Przygotuj krem. Żółtka i cukier utrzyj. Dodaj 50 ml mleka, mąkę i pastę z wanilii. Resztę mleka zagotuj, wlej masę żółtkową i gotuj, aż zgęstnieje.

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Mieszając, dodaj cukier (łyżka po łyżce), po jednym żółtku oraz barwnik. Do masy wsyp obie mąki i całość delikatnie połącz.

Dwie tortownice o średnicy 23 cm wyłóż papierem i przełóż do nich ciasto. Piecz w temp. 160ºC przez 25 minut. Wystudzone biszkopty przekrój wzdłuż. Trzy blaty ułóż jeden na drugim i nożem wytnij kształt kopuły. Skrawki i czwarty blat pokrój w kostkę.

Na paterze ułóż pierwszy kawałek i nasącz go 1/3 ponczu. Posmaruj połową bitej śmietany i wyłóż warstwę kremu budyniowego (1/3 całości). Przykryj drugim kawałkiem, nasącz połową pozostałego ponczu i posmaruj resztą bitej śmietany, następnie wyłóż połowę pozostałego kremu. Na wierzchu ułóż ostatni blat i nasącz resztą ponczu. Cały tort wokół posmaruj cienką warstwą kremu budyniowego i przyklej do niego kosteczki biszkoptu. Schłodź.

Czas przygotowania: 70 minut

Cena porcji: ok. 2,80 zł

Kalorie: porcja 320 kcal

Czytaj też: Doskonałe dania ze szpinakiem


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama