Reklama

Tradycyjna ćwikła z chrzanem

Składniki

  • 200 g korzenia chrzanu
  • 1 kg średniej wielkości buraków ćwikłowych
  • sok z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • 5 łyżek cukru

Przygotowanie:

Buraki wytrzyj dokładnie papierowym ręcznikiem, ale ich nie obieraj. Każdy zawiń w kawałek folii aluminiowej. Potem ułóż buraki na blasze (mogą puścić sok). Ustaw piekarnik na 200 stopni C i piecz je około 80 minut. Gdy będą gotowe, pozostaw do ostudzenia, a następnie usuń folię.

Obierz buraki ze skórki, gdy będą jeszcze ciepłe (skóra łatwiej zejdzie). Warto do tej czynności włożyć rękawiczki, by nie zabarwić skóry sokiem. Końce buraków odetnij nożem. Zetrzyj warzywa na tarce o małych oczkach (możesz je też pokroić w drobną kostkę).

Reklama

Obierz korzeń chrzanu i zetrzyj go na tarce o drobnych oczkach. Przełóż na sitko i przelej wrzącą wodą. Odsącz i dodaj do miski z buraczkami. Dodaj sok z cytryny, cukier i sól, wymieszaj.

Odstaw ćwikłę na noc do lodówki. Nazajutrz w razie potrzeby jeszcze raz dopraw do smaku. Przełóż do słoika. Gotową ćwikłę możesz przechowywać w lodówce do około 2 tygodni. Można ją też zapasteryzować. W tym celu przełóż ćwikłę do suchych i wyparzonych słoików. Zakręć je i włóż do piekarnika nagrzanego do 120 stopni C. Pasteryzuj około 50 minut, a następnie pozostaw do ostudzenia przy otwartych drzwiczkach.

Zobacz także:


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy