Reklama

Tradycyjne Cannelloni z mięsem i pomidorami

Sprawdź na opakowaniu, czy cannelloni nie należy przed pieczeniem podgotować. Zwykle rurki miękną podczas pieczenia.

Składniki

  • 20 sztuk makaronu cannelloni
  • 30 dag mięsa mielonego
  • 10 dag marchwi
  • 10 dag selera
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 dag pomidorów z puszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 pomidor
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • po 1 szklance mleka i bulionu z warzyw
  • 5 dag parmezanu
  • 10 dag sera mozarella
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, świeży tymianek

1. Na oleju przesmażyć mięso z posiekanymi cebulami i czosnkiem. Dodać starte na tarce marchew i seler. Dołożyć koncentrat i pomidory z puszki, wino, sól, pieprz, listki tymianku. Dusić do miękkości warzyw.

2. Mąkę zasmażyć z masłem, dodać bulion i mleko, gotować 5 min, doprawić solą i gałką.

3. Na dno żaroodpornego naczynia wylać 2 łyżki białego sosu. Rurki makaronu nadziewać mięsem, układać jedna obok drugiej, polewając sosem. Na wierzch ułożyć plastry pomidora i mozzarelli, posypać parmezanem. Zapiekać 40 min w temp. 180°C.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy