Reklama

Tradycyjne pączki z dżemem

Aby wypieki nie chłonęły za dużo tłuszczu, dodaj do ciasta nieco spirytusu lub octu. Największy wpływ na smak pączków czy faworków ma odpowiednia temperatura smażenia, ok. 175 st. C.

Składniki

  • 1,20 kg mąki pszennej plus kilka łyżek do podsypywania
  • 200 g roztopionego masła
  • 6 jajek
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 ml mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • olej do smażenia
  • ulubiony dżem do nadziewania
  • cukier puder

Przygotowanie:

Przygotuj rozczyn. Rozkrusz w misce drożdże, zasyp je 2 łyżkami cukru i wlej pół szklanki letniego mleka. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj 5 łyżek mąki i ponownie wymieszaj, by nie było grudek. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.

Do rozczynu dodaj pozostałe składniki i wyrób gładkie, miękkie ciasto. Będzie się ono trochę kleić, ale staraj się podsypywać jak najmniej mąki. Dzięki temu pączki będą pulchne i delikatne.

Ciasto uformuj w kulę. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godz. Po tym czasie wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i krótko wyrób. Odrywając, podziel na czterdzieści części. Każdy kawałek ciasta lekko spłaszczaj, na sam środek nałóż 1 łyżeczkę dżemu i dokładnie sklej.

Reklama

Uformowane pączki odłóż na stolnicę oprószoną mąką. Przykryj je i pozostaw w cieple do podwojenia objętości (około 20-25 minut).

W głębokiej patelni lub garnku rozgrzej olej. Musi być gorący, ale nie wrzący, bo inaczej pączki natychmiast zbrązowieją, a w środku będą surowe. Wrzuć partiami pączki i smaż po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odłóż pączki na papierowy ręcznik, do odsączenia. Gdy ostygną, posyp je cukrem pudrem.

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy