Reklama

Truskawkowy pucharek

Pyszny, szybki i łatwy do zrobienia deser.

Czas przyrządzenia: 20 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 45 dag truskawek
  • 50 dag serka mascarpone
  • 15 dag włoskich ciasteczek migdałowych amaretti
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka likieru amaretto

Truskawki umyć, osuszyć, odciąć szypułki, owoce drobno pokroić, część odłożyć do dekoracji, resztę wymieszać z cukrem, odstawić.

Jajko sparzyć (polewając je wrzątkiem przez ok. 10 sekund). Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodając po 1 łyżce serka mascarpone, następnie amaretto i ubitą wcześniej pianę.

W pucharkach rozkładać warstwami pokruszone ciasteczka, krem i pokrojone owoce. Wierzch udekorować kremem i truskawkami. Schłodzić.

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy