Reklama

Trzeba wiedzieć, jakie zbierać

Jeśli nie jesteśmy pewni, czy dany grzyb jest jadalny, lepiej zostawmy go w lesie.

W sklepach i na targach bez problemu kupimy prawdziwki, kozaki, kurki, podgrzybki, gąski, maślaki. Warto z nich zrobić zapasy na zimę.

Suszenie

Cienko pokrojone grzyby suszę w elektrycznej suszarce. A potem przechowuję w papierowych lub lnianych torbach w suchym miejscu. 2-3 garście suszonych grzybów drobno mielę i w ten sposób mam przyprawę do sosów.

Mrożenie

W zależności od wielkości, grzyby zamrażam w całości lub w kawałkach. Całe najpierw układam na tacy wyłożonej pergaminem i nieco podmrażam. Dopiero potem przekładam do pojemnika i zostawiam w niskiej temperaturze. Dzięki temu grzyby się później nie zlepiają.

Reklama

Marynowanie

Marynatę przyrządzam ze szklanki octu 10 proc. i 2-4 szklanek wody z ziarenkami pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy, łyżką soli i 4 łyżkami cukru. Gotuję i gorącą zalewam obgotowane grzyby. Nie pasteryzuję.

porady udzieliła Hanna Szymkiewicz - doświadczona mistrzyni kulinarna


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama