Reklama

Ucierane ciasto z borówkami i morelami

Deser z owocami, które zapowiadają lato. Polecamy przepis na pyszne ciasto ucierane z borówkami i morelami.

Składniki

  • 350 g moreli
  • 200 g masła lub margaryny
  • 100 g cukru
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • szczypta skórki startej z cytryny
  • 5 jajek
  • 100 g maślanki
  • 300 g mąki orkiszowej (typ 630) szczypta soli
  • 125 g mąki ziemniaczanej
  • 1 torebka proszku do pieczenia
  • 200 g borówek amerykańskich lub jagód
  • tłuszcz do blachy
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

1. Morele umyj, wytrzyj do sucha, przekrój wzdłuż, wyjmij pestki. Masło lub margarynę utrzyj ze szczyptą soli, cukrem, torebką cukru wanilinowego i skórką otartą z cytryny. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, ucierając, kolejno wbijaj do niej jajka. 

2. Mąkę orkiszową wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz mąką ziemniaczaną. Porcjami wsypuj do masy maślanej. Wlej maślankę. Dobrze utrzyj mikserem. Do ciasta wsyp połówki moreli oraz borówki amerykańskie. Delikatnie przemieszaj łyżką. 

3. Blachę posmaruj tłuszczem. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz 25-30 minut. Przed podaniem suto oprósz cukrem pudrem.

Reklama

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy