Reklama

Udka faszerowane

Dania z drobiu często goszczą na naszych stołach.

Składniki

  • 4 udka z kurczaka
  • 200 g ziemniaków (mączystych)
  • 200 g brokuła
  • 15 g masła
  • 50 ml mleka
  • 150 g kaszy bulgur
  • ½ puszki ciecierzycy
  • 50 g zielonego groszku
  • olej
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Brokuł umyj, podziel na różyczki. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę. Włóż do garnka, wsyp ½ łyżeczki soli, zalej zimną wodą. Zagotuj, gdy zaczną wrzeć zmniejsz ogień i gotuj około 10 min. Dodaj brokułowe różyczki, gotuj 10-15 min aż warzywa zmiękną. Odcedź je, włóż do garnka. Dodaj masło oraz mleko. Wymieszaj i rozdrobnij blenderem na purée. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.

Mięso umyj, osusz. Ostrym nożem usuń kości (pozostawiając tylko najdłuższą). W miejsce po usuniętych kościach włóż wystudzony farsz. Zepnij wykałaczkami. Oprósz solą i pieprzem. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Z wierzchu skrop olejem. Piecz 40-50 minut w tem. 180°C.

Reklama

Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Ciecierzycę opłucz, osącz na sicie. Groszek wrzuć do wrzącej osolonej wody. Gotuj około 5 min. Do miski włóż kaszę, ciecierzycę oraz wystudzony groszek, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Skrop olejem lub oliwą.

Zobacz także:



Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy