Reklama

Udka kurczaka w ziemniakach

Składniki na 4 porcje

  • 4 udka kurczaka
  • 2 łyżki miodu
  • oliwa z oliwek
  • 300 g pieczarek
  • 700 g młodych ziemniaków
  • cytryna
  • sól i pieprz do smaku
  • główka czosnku
  • 2–3 gałązki rozmarynu

1. Udka płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, doprawiamy pieprzem i solą. Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą. Pieczarki czyścimy i przekrawamy na pół, podobnie jak ziemniaki. Gałązki rozmarynu płuczemy. Z cytryny wyciskamy sok. Ząbki czosnku obieramy i kroimy na grube plastry.

2. Ziemniaki, pieczarki, czosnek, rozmaryn przekładamy do miski, dodajemy oliwę z oliwek, miód, doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem i solą, dokładnie mieszamy.

3. Żaroodporne naczynie lub blachę smarujemy oliwą z oliwek. Układamy udka kurczaka, a następnie ziemniaki wymieszane z pieczarkami, czosnkiem i ziołami. Pieczemy 35-45 minut w 200ºC. Podajemy z surówkami.

Reklama
Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy