Reklama

Uroki wsi

​Dania wywodzące się z kuchni chłopskiej są wyjątkowo pożywne, a jednocześnie proste w przygotowaniu. Idealnie nadają się na jesienne stoły.

Najlepiej przygotowywać je ze świeżych lokalnych produktów. Proporcje można lekko modyfikować - wiejskie dania rzadko wymagają aptekarskiej precyzji. Prostota, wyrazistość i magiczna moc przywoływania wakacyjnych wspomnień. Oto w czym tkwi siła tych potraw.

Wiejskie śniadanie


Składniki:

1 kg ziemniaków

1 cebula

100 g wędzonej szynki

1 łyżeczka oleju

4 łyżki sklarowanego masła

Sól, pieprz

8 jaj

2 pomidory

50 g sera gouda

Pół pęczka szczypiorku

2 ogórki konserwowe

Ziemniaki umyć, włożyć do wrzątku i gotować 20 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą, obrać, pokroić w plastry. Cebulę i szynkę pokroić w kostkę.

Reklama

Szynkę podsmażyć na oleju, zdjąć z patelni.

Po łyżce masła rozgrzać na 2 patelniach. Na każdą nałożyć ¼ ziemniaków i smażyć 7 minut na złoty kolor. Doprawić solą i pieprzem. Po 4 minutach dodać po ¼ cebuli. Roztrzepać po 2 jajka, doprawić solą i pieprzem i zalać ziemniaki na obu patelniach, wymieszać, a gdy jajka się zetną, przełożyć na talerze. Z pozostałych składników przygotować jeszcze dwie porcje w taki sam sposób.

Podawać z pokrojonymi pomidorami i ogórkami. Posypać skwarkami z szynki, startym serem i pokrojonym szczypiorkiem.

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta


 

Nadziewany kurczak

Składniki:

Suszone prawdziwki (5 g)

Czerstwa bułka

3 cebule

Pół pęczka natki pietruszki

40 g wątróbki drobiowej

15 g masła

Sól, pieprz

250 g mieszanego mięsa mielonego

1 jajko

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

1 kurczak

2-3 łyżki oleju

Słodka papryka

Grzyby zalać 150 ml gorącej wody i odstawić na 30 minut. Bułkę namoczyć w zimnej wodzie. 1 cebulę pokroić w drobną kostkę. Wątróbkę pokroić i smażyć na maśle, po 1 minucie dodać pokrojoną cebulę, smażyć jeszcze 1-2 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić.

Bułkę odcisnąć, zmieszać z mięsem mielonym, wątróbką, jajkiem, grzybami, posiekaną natką pietruszki, koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Kurczaka natrzeć solą od wewnątrz i nadziać przygotowaną masą. Spiąć wykałaczkami. Olej zmieszać z solą, pieprzem i papryką i natrzeć nim kurczaka.

Kurczaka umieścić w brytfannie i podlać wodą, w której namaczały się grzyby. Dodać 2 cebule pokrojone w ćwiartki. Piec w 200 st. C przez 1,5 godziny. Od czasu do czasu polewać sosem.

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta



 

Kociołek po wiejsku

Składniki:

Pęczek  włoszczyzny

600 g białej kapusty

800 g ziemniaków

150 g ziarna orkiszu

Pieprz

1 litr bulionu

6 plastrów peklowanej i lekko podwędzonej karkówki

Pół pęczka natki pietruszki

Włoszczyznę obrać, pokroić. Kapustę poszatkować, ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko zmieszać z orkiszem i doprawić pieprzem. Przełożyć do dużego żaroodpornego naczynia i zalać gorącym bulionem. Na wierzchu ułożyć plastry karkówki. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec pod przykryciem w 175 st. C przez 1,5 godziny. 5 minut przed końcem zdjąć pokrywkę (można zrumienić używając funkcji grill). Posypać posiekaną natką pietruszki.

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta



Wiejski sernik z wiśniami

Składniki:

1 słoik wiśni (680 ml)

350 g masła

350 g cukru

Opakowanie cukru waniliowego

8 jaj

750 g twarogu

100 g śmietany

Opakowanie budyniu waniliowego

Szczypta soli

250 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

125 ml likieru jajecznego

1 łyżka cukru pudru

30 g płatków migdałowych

Olej do formy

 100 g masła utrzeć ze 100 g cukru i cukrem waniliowym na kremową masę. Kolejno dodawać 4 jajka. Dodać twaróg, śmietanę i budyń. Wymieszać.

250 g masła utrzeć z 250 g cukru i szczyptą soli na kremową masę. Kolejno dodawać 4 jajka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy na przemian z likierem. Formę silikonową (3,4 litra) lekko posmarować olejem. Nałożyć ciasto, wyrównać. Nałożyć wiśnie, a następnie masę serową. Piec w 175 st. C przez 65-70 minut. Odstawić do ostygnięcia w formie  na ok 1,5 godziny. Wyjąć z formy i posypać prażonymi płatkami migdałów i cukrem pudrem.


10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta



Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy