Reklama

Wątróbka drobiowa na wiele sposobów. Garść sprawdzonych przepisów

Wątróbka drobiowa - niektórzy ją uwielbiają, inni zdecydowanie za nią nie przepadają. Na jej widok krzywią się zwłaszcza dzieci. Szkoda, ponieważ to mięso, którego właściwości odżywcze są często niedoceniane. Jest niskokaloryczna, a dodatkowo bogata w witaminy oraz składniki mineralne, przede wszystkim w: witaminę A, B i żelazo. Polecana jest więc między innymi tym, którzy zmagają się z anemią. Uwierzcie mi, że naprawdę warto sięgać po wątróbkę, ponieważ jej smak (w zależności od przygotowywanego dania) naprawdę może pozytywnie zaskoczyć.

Na początek podzielę się z wami prostym przepisem na wątróbkę podaną z jabłkami w cydrze. 

Składniki

  • ½ kg - wątróbki drobiowej (najlepsza będzie gęsia)
  • smalec gęsi do smażenia
  • 1 łyżka - masła
  • sól

Składniki do podania

  • purée ziemniaczane
  • tymianek

Składniki jabłka w cydrze

  • pieprz
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 100 ml cydru wytrawnego

Opis przygotowania:

Cukier wsypać na patelnię. Gdy się roztopi, wrzucić jabłka pokrojone na ósemki (w skórce). Wymieszać, by pokryły się karmelem. Podlać cydrem. Odparować. Na patelni rozgrzać gęsi smalec. Usmażyć wątróbkę - z obu stron. Przyprawić solą i pieprzem. Pod koniec dodać masło. Gdy się roztopi, polać nim wątróbkę.

Podawać z purée ziemniaczanym oraz jabłkami w cydrze. Udekorować tymiankiem.

Reklama

Zobacz również: Sałatki ziemniaczane. Garść sprawdzonych przepisów dla każdego

Wątróbka może też stanowić podstawę pasztetu. Taki nietypowy, bo w herbatnikach, z pewnością przekona do siebie tych, którzy nie przepadają za tym produktem. Poniższy przepis to smaczna i oryginalna przystawka.

Składniki

  • ½ kg wątróbki drobiowej
  • 200 g masła
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • pieprz
  • 100 g herbatników
  • garść orzechów laskowych
  • kilka gałązek oregano do dekoracji

Przygotowanie:

Masło roztopić w rondelku. Wrzucić wątróbkę, wlać sos sojowy, wymieszać, przykryć i na wolnym ogniu dusić przez 15 minut.

Niedużą formę keksową wyścielić folią spożywczą. Dno i boki wyłożyć herbatnikami.

Wątróbkę zmiksować, przyprawić świeżo zmielonym pieprzem, wymieszać i przełożyć do foremki z ciasteczkami. Posypać uprażonymi i lekko przesiekanymi orzechami laskowymi. Wstawić do lodówki, by pasztet zastygł.

Przed podaniem udekorować świeżym oregano.

Zobacz również: Kolacja bez chleba? Ewa Wachowicz serwuje taką zapiekankę

Innym oryginalnym podejściem do wątróbki jest przygotowanie kawioru po żydowsku. Nie ma on jednak nic wspólnego z rybią ikrą, ponieważ powstaje na bazie wątróbki, cebuli oraz ugotowanych na twardo kurzych jaj.

Składniki

  • ½ kg wątróbek drobiowych
  • 2 cebule
  • 2 łyżki smalcu gęsiego
  • 2 jajka na twardo
  • sól
  • pieprz
  • szczypta kminku mielonego

Składniki Do podania

  • maca

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać łyżkę smalcu. Wrzucić i usmażyć posiekane cebule. Gdy zaczną się złocić, przełożyć do miski.

Na tej samej patelni mocno rozgrzać drugą łyżkę smalcu i usmażyć umyte, oczyszczone wątróbki. Przełożyć na deskę, odstawić na chwilę, po czym drobno pokroić.

Do cebuli dodać posiekane jajka oraz wątróbkę. Przyprawić solą, pieprzem i kminkiem. Dobrze wymieszać. Miskę przykryć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin Z kawioru ulepić kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Podawać z macą.

Zobacz również: Kulinarne sposoby na przeziębienie. Na co warto postawić

Ostatnią propozycją jest wątróbka w boczku - gratka dla mięsożerców.

Składniki

  • 500 g - wątróbki drobiowej lub indyczej
  • 200 g - boczku wędzonego w plastrach
  • świeże oregano kilka gałązek, może być suszone
  • pieprz

Składniki Do podania

  • 2 cebule
  • sól
  • 1 łyżka octu winnego

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w półplasterki, przełożyć do miski, doprawić solą i octem winnym. Odstawić na co najmniej kilka godzin.

Wątróbkę wyczyścić, dokładnie umyć i osuszyć. Można pokroić na mniejsze kawałki. Następnie oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Na każdej wątróbce położyć gałązkę oregano, jeśli nie macie świeżego oregano możecie posypać suszonym i  owinąć plastrem boczku (dla pewności spiąć wykałaczką, można dać 2 plastry boczku).

Piec na patelni grillowej  z obu stron na złoty kolor, jednak nie za długo, bo zrobi się twarda. Przełożyć na półmisek i obłożyć zamarynowaną wcześniej cebulą.

Moi drodzy, zdaję sobie sprawę z tego, że wątróbka nie smakuje wielu osobom. Mam jednak nadzieję, że powyższe przepisy zmienią wasze podejście. Naprawdę warto je wykorzystać, ponieważ potrawy są bardzo smaczne, a sama wątróbka niezwykle zdrowa.

Polecamy: Międzynarodowa kuchnia Ewy Wachowicz


Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: wątróbka | Ewa Wachowicz przepisy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy