Reklama

Wegańska fasolka po bretońsku z wędzoną papryką

Nowe spojrzenie na tradycyjną fasolkę.


Składniki

  • 2 szklanki fasoli namoczonej przez 12 godzin w zimnej wodzie
  • 2 l przegotowanej wody
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 4 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 50 g tofu pokrojonego w kostkę
  • 1 kg dojrzałych pomidorów bez skórki lub 2 puszki pomidorów w zalewie
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 garście poszatkowanej białej kapusty
  • 1 łyżeczka natki pietruszki posiekanej
  • kilka gałązek tymianku
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki soli

Opłucz fasolkę, wsyp do garnka i zalej przegotowaną letnią wodą z dodatkiem soli, ziela angielskiego i liści laurowych. Doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia i odstaw na ok. 2 godziny. Podsmaż na oliwie czosnek, cebulę, kapustę i tofu. Pomidory pokrój w kostkę i dodaj do smażenia.

Dopraw papryką i odstaw.

Po 2 godzinach doprowadź fasolę do wrzenia i gotuj na małym ogniu, aż stanie się miękka. Dodaj podsmażone warzywa, dokładnie wymieszaj i zredukuj nadmiar wody. Dopraw solą i pieprzem i dorzuć natkę pietruszki. Przed podaniem udekoruj gałązkami tymianku.

Reklama

Przepis pochodzi z książki Darii Ładochy "Nowoczesna kuchnia polska" 

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy