Reklama

Wegetariańska lazania z sosem z ricotty

Z kalafiora można wyczarować naprawdę obłędne dania! Wypróbuj przepis na wegetariańską lazanię z brokułami i kalafiorem.

Składniki

  • 1 cytryna
  • 400 g ricotty
  • 100 ml mleka
  • 150 g śmietany kremówki
  • gałka muszkatołowa
  • przyprawa curry w proszku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 600 g kalafiora
  • sól
  • 600 g brokułów
  • 6 płatów makaronowych na lazanię
  • 150 g żółtego sera
  • olej do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

1. Cytrynę sparz wrzątkiem, wytrzyj do sucha, otrzyj na tarce ze skórki. Serek ricotta wymieszaj z mlekiem i kremową śmietaną. Wrzuć skórkę cytrynową. Przypraw do smaku solą, gałką muszkatołową oraz curry. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj i dodaj do sosu. 

2. Brokuły i kalafior oczyść, podziel na różyczki. Gotuj je w osobnych garnkach w lekko posolonej wodzie przez 5 minut - mają być średnio twarde. Odcedź na sitku. 

3. W garnku zagotuj posoloną wodę. Włóż do niej płaty makaronowe i gotuj przez 3 minuty. Wyjmij je łyżką cedzakową i ułóż na ściereczce - jeden obok drugiego. 

Reklama

4. Żaroodporną formę o średnicy ok. 26 cm posmaruj olejem. Na spodzie rozsmaruj trochę przygotowanego sosu z ricotty. Układaj na przemian płaty makaronowe i warzywa - różyczki kalafiora i brokuła. Każdą warstwę smaruj sosem z ricotty. Żółty ser grubo zetrzyj na tarce. Posyp nim wierzch zapiekanki. Wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz przez około 40 minut. Pokrój na porcje i podawaj jeszcze gorącą.

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy