Reklama

Wegetariański pasztet

Smaczny i zdrowy.

Składniki

  • 500 g zielonej soczewicy
  • 1,5 l bulionu z warzyw
  • 300 g marchwi
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • garść orzechów włoskich
  • 1 łyżka oleju
  • łyżka orzeszków piniowych
  • 6 suszonych pomidorów
  • 1 jabłko
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 3 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • sól
  • 1 granat
  • 250 g galaretki z czarnej porzeczki
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • pieprz
  • po 500 g brokułów i kalafiorów
  • 150 g dżemu morelowego
  • 4 łyżki masła
  • 80 g parmezanu
  • tłuszcz i tarta bułka do wysypania blachy

  1. Ugotuj pokrojoną marchew razem z soczewicą w bulionie.

2. Podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj posiekane orzechy, suszone pomidory i jabłko. Kiedy będą miękkie - ostudź.

3. Dodaj pozostałe przyprawy, jajka i bułkę tartą, dopraw solą, pieprzem i wyrób masę. Przełóż ją do podłużnej foremki i piecz w 200 st. C przez godzinę.

4. Pestki granatu wymieszaj z galaretką i sokiem pomarańczowym, aż zrobi się sos.

5. Podawaj z sosem i ugotowanymi brokułami oraz kalafiorem polanymi masłem.

Reklama
Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy