Reklama

Wieprzowina słodko-kwaśna

Składniki

  • 400 g mięsa wieprzowego
  • 7 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 cebula
  • po ½ strąka czerwonej i zielonej papryki
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki miodu
  • 4-5 plastrów ananasa
  • olej, sól, pieprz

 1. Mięso pokrój w paski, prósz solą oraz pieprzem. Wlej 1 łyżkę sosu sojowego oraz wino, wymieszaj. Odstaw na ok.  30 min. Następnie mięso obtocz w mące ziemniaczanej (6 łyżek), rozmąconym jajku i ponownie w mące. Obsmaż na rumiano. Przełóż do miseczki, przykryj.

2. Obraną marchew pokrój w słupki. Cebulę pokrój w piórka, a papryki i ananasy w kostkę. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć warzywa oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszając smaż 3-4 min. Dodaj imbir, ocet winny pozostały sos sojowy, miód oraz ananasy. Smaż 3-4 min. Do ½ szklanki soku z ananasów dodaj przecier pomidorowy oraz mąkę ziemniaczaną, wymieszaj. Wlej na patelnię. Podgrzewaj, aż całość zgęstnieje. Wrzuć mięso i jeszcze chwilę podgrzewaj. 

Reklama


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy