Reklama

Włoskie rurki cannoli

Canolli to sycylijski deser składający się z rurek z chrupiącego ciasta wypełnionych serkiem ricotta.

Składniki na ciasto

  • 2 żółtka
  • 50 g roztopionego masła
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 250 g mąki
  • 2 łyżki cukru pudru

Składniki na krem

  • 250 g serka ricotta
  • 100 ml kremówki 36%
  • 100 g cukru pudru
  • sok z limonki i otarta z niej skórka

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiej do miski. Dolej roztopione chłodne masło i białe wytrawne wino. Dosyp cukier puder, po czym całość wymieszaj i zagnieć. Owiń ciasto folią spożywczą, a następnie wstaw je na około pół godziny do lodówki. 

2. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2-3 mm, a następnie za pomocą szklanki wytnij kółka. Nawiń je na metalowe rurki tak, by brzegi porządnie się sklepiły. 

3. Nawinięte ciasto usmaż w głębokim, porządnie rozgrzanym oleju. Odłóż, by ostygły. 

4. Zimną śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Dołóż serek ricotta i dosyp cukier puder. Wymieszaj krem z sokiem i skórką otartą z limonki. Schłodź. 

Reklama

5. Nafaszeruj rurki przygotowanym kremem. Udekoruj je, np. owocami kandyzowanymi, orzeszkami i czekoladą.

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy