Reklama

Wołowina po burgundzku

To typowe danie francuskie bez wątpienia zasmakuje nawet najbardziej wymagającym podniebieniom.

Czas przyrządzenia: 150 minut
Składniki dla: 6-8 porcji

Składniki

  • 1,5 kg łopatki wołowej
  • 40 dag wędzonego boczku
  • 30 dag cebuli
  • 80 dag pieczarek
  • 5-6 marchewek
  • 1,5 l czerwonego wytrawnego wina
  • 8 łyżek koniaku lub brandy
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 4 ząbki czosnku
  • sól,
  • pieprz,
  • rozmaryn,
  • liście laurowe,
  • 1 pęczek oregano

Sposób przygotowania:

Boczek pokroić drobno, mięso w duże kostki. Cebulę i czosnek posiekać.

Masło rozgrzać na patelni, wrzucić mięso, smażyć 10 minut mieszając. Po pięciu minutach dodać boczek, cebulę i czosnek, chwilę smażyć. Zalać winem i koniakiem. Doprawić solą, pieprzem, dodać cztery liście laurowe i szczyptę rozmarynu. Dusić przez dwie godziny na średnim ogniu. 

Pieczarki umyć, oczyścić, duże pokroić na ćwiartki, małe na połowę. Marchew obrać, pokroić na nieduże kawałki. Dodać do mięsa w połowie gotowania. 

Gotowe danie udekorować posiekanym oregano, podawać z bagietką.

Zobacz także:

Reklama
Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: wołowina | wołowina po burgundzku
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy