Reklama

Wołowina zrolowana, nadziewana pesto z cukinią i pomidorami

Mięso wołowe to dobry wybór na smaczny i zarazem syty obiad. Oto jeden z ciekawych przepisów.


Składniki na 4 porcje

  • 4 plasterki szynki
  • pieprz
  • 8 steków wołowych (po ok. 10 dag każdy)
  • sól
  • 7,5 dag pesto (ze słoika)
  • 10 dag startego parmezanu
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 białe cebule i 1 czerwona
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 375 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 1 pęczek majeranku
  • 1 duża cukinia (ok. 30 dag)
  • 20 dag pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 op. knedli ziemniaczanych
  • 2-3 łyżeczki mąki ziemniacz.

Przygotowanie:

1 Plasterki szynki (parmeńskiej) pokroić na połówki. Steki rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Każdy plaster mięsa posmarować pesto, posypać parmezanem, przykryć szynką, zwinąć w roladki i spiąć wykałaczkami. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Obsmażyć na niej roladki. Białe cebule obrać, posiekać, dodać do roladek z koncentratem pomidorowym.

Smażyć 2-3 minuty. Dolać wino i bulion. Dusić pod przykryciem ok. godziny. Część majeranku odłożyć do dekoracji, resztę grubo posiekać. Cukinię pokroić w kostkę. Pomidorki umyć, pokroić na połówki. Czerwoną cebulę i czosnek obrać, pokroić w plasterki. Knedle ugotować wg przepisu na opakowaniu. 2Na drugiej patelni rozgrzać resztę oliwy.

Reklama

Wrzucić cukinię, smażyć 2 minuty. Dodać czerwoną cebulę i czosnek, smażyć 4 minuty. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z majerankiem. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z niewielką ilością zimnej wody. Wlać na patelnię z roladkami, gotować, aż sos zgęstnieje, ponownie przyprawić do smaku. Knedle odcedzić.

Roladki serwować z knedlami i smażonymi warzywami. Udekorować odłożonym majerankiem. Przygotowanie zajmuje ok. 90 minut

Życie na gorąco
Dowiedz się więcej na temat: wołowina
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy