Reklama

Wszystko o awokado

To owoc przekorny. Wprawdzie dość kaloryczny (400 kcal), ale zmusza nasz metabolizm do szybszej pracy!

Umyte awokado przekrój wzdłuż na dwie połowy, nacinając je do pestki. Trzymając obiema dłońmi, przekręć połówki w przeciwnych kierunkach. Awokado ładnie się rozłamie, pozostawiając pestkę w jednej z połówek. Ostrzem noża uderz w pestkę, aby się przyczepiła. Przekręć ją delikatnie i z łatwością podnieś do góry.

Przy wyborze awokado rzeczą drugorzędną jest kolor skórki. Ciemnozieloną będzie mieć odmiana Fuerte, dojrzałe Hass - fioletowo-czarną. Sprawdź sprężystość skórki: delikatnie przyciśnij ją palcami - dojrzałe awokado będzie dość miękkie, a dotknięta skórka wróci do pierwotnego położenia. Łatwo również odejdzie szypułka.

Reklama

Miąższ awokado szybko czernieje. Aby temu zapobiec, skrop go natychmiast sokiem z cytryny bądź limonki. A przede wszystkim: nie wyrzucaj pestki! Nie wykorzystałaś jednej połówki awokado? Włóż w nią pestkę. Pestkę włóż także w guacamole (klasyczny dip z awokado), które czeka na przybycie twoich gości.


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy