Reklama

Wybieramy majonez

To jeden z najpopularniejszych dodatków do potraw. Majonez jest kupowany przez nas częściej niż keczup.

Ten gęsty, kremowy sos chętnie dodajemy do sałatek, jajek, śledzia czy wszelkich kanapkowych past. Dlatego warto postawić na jakość.

Tradycyjny, prawdziwy majonez ma prosty skład - żółtka jaj, oliwa lub olej, musztarda, sól, sok z cytryny, ewentualnie przyprawy. Majonezy ze sklepowej półki zwykle obfitują w chemiczne dodatki - zagęstniki (np. guma guar, guma ksantanowa), konserwanty (np. benzoesan sodu, sorbinian potasu), przeciwutleniacze, barwniki. Ich lista może być długa. Taki produkt lepiej odstawić, a wybrać ten, który ma mało składników, bez dziwnie brzmiących nazw.

Reklama

Koniecznie sprawdźmy, czy majonez zawiera podstawowy składnik, czyli żółtko jaja (zwykle 5-7%). Zamiast niego mogą pojawić się jaja w proszku (proszek jajeczny). Może też w ogóle nie być jaj w jakiejkolwiek postaci.

Uwaga na majonezy light. Mają mniej kalorii, ale i tak wciąż sporo. Ponadto im mniej w majonezie tłuszczu, tym więcej chemii i wody. Tłuszcz zwykle zostaje zastąpiony innymi zagęstnikami. Stąd lepiej zjeść mniej tradycyjnego majonezu, niż sięgać po wersję light.

Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: majonez
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy