Reklama

Wytrawne naleśniki z fetą i buraczkami

Ćwikła oraz barszcz to nie wszystkie możliwości tego popularnego warzywa. Wypróbuj przepis na pyszne naleśniki z burakiem i serem feta.

Składniki

  • 2 buraki
  • 1 łyżka oliwy
  • 190 g mąki
  • 1 jajko
  • 200 ml mleka
  • 200 ml wody
  • 150 g fety
  • suszona ostra papryka
  • suszone oregano
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Buraki obierz. Przekrój na pół lub na ćwiartki. Ułóż na blasze. Skrop oliwą. Piecz 40-60 minut - do miękkości w 180°C. Do miski wsyp mąkę. Dodaj jajko, mleko i połowę wody. Miksuj, aż w cieście nie będzie grudek, powoli dolewając resztę wody. Odstaw na 30 minut. 

2. Buraki przestudź. Lekko je zmiksuj albo zetrzyj drobno na tarce. Wymieszaj z fetą. Dopraw pieprzem, papryką i oregano. Na rozgrzany olej kładź porcje ciasta i smaż naleśniki. Nałóż buraczkowy farsz i zroluj.

Zobacz także:

Reklama
Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy