Reklama

Wytrawny twarożek z fetą

To świetny serek do smarowania kanapek, inny od tradycyjnego twarożku. Należy uważać z soleniem, bo feta już jest bardzo słona.

Składniki

  • 30 dag sera feta
  • 1 szklanka śmietany 12 proc.
  • 5 dag suszonych pomidorów w oleju
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, słodka papryka

1. Suszone pomidory odsączyć z oliwy, pokroić na cienkie paseczki. Bazylię umyć, osuszyć w papierowym ręczniku, oderwać listki od łodyżek (można je zużyć do zupy lub zamrozić i dodać do innych dań), posiekać, zostawiając kilka do dekoracji.

2. Ser feta pokruszyć w misce widelcem. Powoli dodawać śmietanę, starannie wymieszać. Dołożyć pokrojone pomidory i posiekaną bazylię. Doprawić solą i pieprzem.

3. Dekoracyjną miseczkę wysmarować ząbkiem czosnku, wyłożyć do niej twarożek, udekorować na wierzchu pozostawionymi listkami bazylii. Podawać z ciemnym chlebem.

Reklama


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy