Reklama

Wytworna zupa krem

Składniki na 4 porcje

  • 2 pęczki szparagów
  • 2-3 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 8 średnich krewetek
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 szklanka śmietany 22 proc.
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz, szafran

1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Szparagi oczyścić, pokroić (4 sztuki odłożyć w całości do dekoracji). Ziemniaki obrać, pokroić, natkę opłukać, posiekać (kilka łodyżek odłożyć).

2. Na maśle zasmażyć cebulę i ziemniaki, przełożyć do garnka. Zalać bulionem, zagotować, dusić 15 minut, doprawić solą, pieprzem i szczyptą szafranu. Dołożyć szparagi, gotować 5 min, wlać śmietanę. Zupę zmiksować, doprawić sokiem z cytryny.

3. Krewetki umyć, usmażyć na oleju z odłożonymi szparagami, posolić. Udekorować nimi zupę, posypać natką i pieprzem.

Reklama

Zobacz również:


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy