Reklama

Zapiekane ziemniaki z pieczarkami

Zapiekankę można jeść samą lub jako dodatek do duszonego mięsa.

Składniki

  • 10 małych ziemniaków
  • 20 dag pieczarek
  • szklanka śmietany 12%
  • 2 jajka
  • por (tylko biała część)
  • ząbek czosnku
  • rozmaryn
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • olej

Ziemniaki ugotuj na półtwardo. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekany por i czosnek,dorzuć pieczarki oraz rozmaryn. Smaż, aż składniki będą miękkie. 

Przypraw do smaku solą i pieprzem. Na dno naczynia do zapiekania wyłóż ziemniaki, układając je dokładnie obok siebie. Następnie wyłóż pieczarki. 

Jajka połącz ze śmietaną, przypraw do smaku ulubionymi przyprawami. Mieszanką polej ziemniaki. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180°C, aż wierzch ładnie się zarumieni (około 30 minut).

Przed podaniem zapiekanki odczekaj kilka minut i posyp ją listkami tymianku. 

Zobacz także:

Reklama
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy