Reklama

Zapiekanka á la lasagne

Potrawy z makaronu mają same zalety – są lekkie, zdrowe i odżywcze. Polecamy zapiekankę z mozzarellą.

Składniki

  • 30 dag makaronu rurki
  • 30 dag mieszanego mięsa
  • przyprawa do lasagne
  • 40 dag pomidorów z puszki
  • 200 ml gęstej śmietany
  • oliwa z oliwek
  • ser mozzarella

Mięso umyj i zmiel dwa razy w maszynce do mielenia mięsa.

Stwórz gęsty, aromatyczny sos. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż mięso. Dodaj puszkę pomidorów i przyprawę do lasagne. Całość wymieszaj i gotuj przez 4 minuty. Wlej szklankę wody i duś pod przykryciem, aż woda odparuje.

Na dno żaroodpornego naczynia wlej 1/3 wcześniej przygotowanego sosu z mięsem. Następnie ułóż warstwę makaronu i delikatnie polej go częścią śmietany.

Czynność tę powtarzaj, aż powstaną 3 warstwy.

Wierzch polej śmietaną i wygładź nożem. Posyp startym serem.

Reklama

Zapiekankę dokładnie przykryj folią aluminiową. Wstaw do nagrzanego piekarnika.

Piecz w temperaturze 200°C przez 45 minut.

Aby ser się zapiekł, 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię.

Tak przygotowana lasagne idealnie smakuje posypana świeżą bazylią.

Na żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy