Reklama

Zapiekanka a la musaka

Ziemniaki w roli głównej.

Składniki

  • 8 ziemniaków
  • 25 dag pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 50 dag mielonej wieprzowiny
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 500 ml gotowego sosu beszamelowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 15 dag tartego żółtego sera
  • sól, pieprz, bazylia, oregano
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w plastry, podrumienić na 2 łyżkach oleju, doprawić solą i pieprzem, rozłożyć w naczyniu żaroodpornym.

Papryki umyć, oczyścić, pokroić w krążki. Pieczarki umyć, pokroić w ćwiartki, obsmażyć na 2 łyżkach oleju. Cebulę obrać i posiekać, podsmażyć osobno na łyżce oleju, dodać roztarty czosnek, przyprawy i mięso, przesmażyć. Wlać pomidory z zalewą i przecier, wymieszać.

Farsz rozłożyć na ziemniakach, udekorować pieczarkami i papryką, zalać beszamelem, posypać serem. Zapiekać 30 min w temp. 180ºC.

Reklama


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy