Reklama

Zapiekanka makaronowa

Świetna propozycja dla osób zapracowanych, które nie wyobrażają sobie dnia bez pysznego, domowego obiadu!

Składniki na 6 porcji:

  • 50 dag makaronu
  • 22 dag twarożku naturalnego
  • pół szklanki kwaśnej śmietany
  • 25 dag twarogu mielonego typu wiaderkowego
  • 10 dag masła
  • 22 dag tartego żółtego sera
  • bazylia do ozdoby

Składniki na sos:

  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 45 dag mielonego mięsa
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną cebulę. Kiedy zmięknie, wrzuć posiekany czosnek i mielone mięso. Smaż, od czasu do czasu mieszając.  Następnie dodaj przecier pomidorowy i pomidory marynowane razem z zalewą. Wlej bulion i wino. Włóż liście laurowe i dopraw solą oraz pieprzem. Wszystko wymieszaj i gotuj pod przykryciem.

Makaron ugotuj al dente we wrzącej, osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Następnie odcedź i odłóż w ciepłe miejsce.

W tym czasie w głębokiej misie połącz świeży twarożek z kwaśną śmietaną i twarogiem. Do masy serowej dodaj ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj.

Reklama

Na dnie brytfanny rozłóż plasterki masła i wyłóż makaron.

Z masy mięsnej wyjmij liście laurowe i rozłóż ją na makaronie. Wierzch posyp startym serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz do przyrumienienia.

Makaron podawaj udekorowany listkami bazylii.

Zobacz także:


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy