Reklama

Zapiekanka warzywna

Warzywa nie będą suche na wierzchu, jeśli przed włożeniem do piekarnika rozłożysz na zapiekance wiórki masła. Łatwo je utrzesz, jeśli będzie dobrze schłodzone.

Składniki

  • 8 ziemniaków średniej wielkości
  • 1 duża cukinia
  • po 1 papryce czerwonej i żółtej
  • 20 dag drobnych pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kulka mozzarelli (starta)
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.
  • po 1 łyżce oliwy i masła
  • sól, pieprz, tymianek

Ziemniaki umyć, obrać ze skóry, pokroić w plastry, ugotować na parze (nie mogą się rozgotować).

Cebulę oczyścić, posiekać, podsmażyć na oliwie z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać umyte, przekrojone na pół pieczarki, poddusić, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, zabielić śmietaną.

Papryki umyć, usunąć nasiona, pokroić w kostkę, umytą cukinię pokroić w krążki.

W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układać warstwami ziemniaki, cukinię, kostki papryki, sos pieczarkowy, ser. Zapiekać ok. 20-30 minut w temp. 180°C.

Reklama


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy