Reklama

Zapiekanka z warzyw pełna witamin

Warto odwiedzać targ z warzywami lub gospodarstwa agroturystyczne. Z zakupionych warzyw można zrobić pyszną zapiekankę bogatą w witaminy.

Składniki

  • 2 duże cebule, pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • łyżeczka tymianku
  • średnia cukinia
  • 4 podłużne pomidory
  • 2 bakłażany
  • pół szklanki grubo zmielonej
  • czerstwej bułki
  • szklanka startego parmezanu
  • sól
  • oliwa
  • 2 łyżeczki drobno posiekanych listków mięty
  • sos pomidorowy

Przygotowanie na następnej stronie.

Cebule i czosnek podsmaż na rozgrzanej oliwie, aż cebula zrobi się miękka i szklista. Pod koniec smażenia dodaj tymianek oraz sól. 
Cukinię, pomidory oraz bakłażany pokrój w grubsze plastry. Wymieszaj z oliwą i solą. 
Na dno naczynia do zapiekania wyłóż usmażoną wcześniej cebulę. Polej sosem pomidorowym i ułóż rzędami plastry warzyw, naprzemiennie: cukinia, pomidor, bakłażan. Wierzch posyp bułką wymieszaną z parmezanem i tymiankiem. 

Całość zapiekaj przez godzinę w temperaturze 180ºC, aż warzywa zmiękną, a wierzch się zrumieni. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 10 minut. Posyp listkami mięty. Podawaj jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięs. 

Zobacz także:

Reklama




Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy