Reklama

Zapiekanka z ziemniakami i łososiem

Składniki

  • 750 g ziemniaków
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 500 g fileta z łososia bez skóry
  • 100 g wędzonego łososia w plastrach
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • pęczek koperku
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • szklanka mleka
  • sól, pieprz
  • 3 jaja
  • czerwony pieprz w ziarenkach

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i w całości gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut, żeby nie były zbyt miękkie. Odcedzamy, studzimy i kroimy w plasterki.

Obrane cebule siekamy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy cebulę, by zmiękła. Filet z łososia kroimy w kostkę. Umyty i osuszony koperek grubo siekamy. Wędzonego łososia kroimy w niezbyt cienkie paski. Do miseczkl przelewamy śmietankę, mleko i wybijamy jaja, doprawiamy pieprzem, solą i mieszamy trzepaczką rózgową, by składniki się połączyły.

Reklama

Do miski przekładamy łososia świeżego i wędzonego, ziemniaki, koperek, cebulę i delikatnie mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy pozostałym masłem i przekładamy składniki zapiekanki. Polewamy sosem śmietanowym, a wierzch posypujemy czerwonym pieprzem. Zapiekamy około 40 minut w 200ºC.

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy