Reklama

Zasmażana kapusta z koperkiem

Zasmażana kapusta z koperkiem jak u babci - jest najsmaczniejsza właśnie wiosną. Zasmażaną kapustę można też przygotować z kiszonej kapusty, ale ta z młodej jest najpyszniejsza! Trzeba dodać, że młoda kapusta niesie za sobą wiele właściwości zdrowotnych.

Składniki

  • 2 główki młodej kapusty
  • 2 duże cebule
  • 1 pęczek koperku
  • 1-2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz plus 2 ziarna pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego

Zasmażana kapusta z koperkiem - wykonanie:

Kapustę umyj i poszatkuj. Przełóż do garnka i lekko ugnieć dłonią, by puściła odrobinę soku. Zalej ją wodą, tak, by zakryła kapustę. Do garnka wrzuć ziarna pieprzu, ziele angielskie oraz liście laurowe.

Obierz i posiekaj drobno cebule. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Podsmaż chwilę cebulę i przełóż ją do kapusty. Gotuj pod przykryciem około 30 minut.

Na patelni rozpuść masło. Wsyp mąkę i podsmaż, energicznie mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Dodaj zasmażkę do kapusty.

Reklama

Umyj, osusz i posiekaj drobno koperek. Dodaj do kapusty i wymieszaj.

Dopraw kapustę do smaku odrobiną soli i mielonym pieprzem. Możesz podawać ją jako dodatek do obiadu, ale wspaniale smakuje też sama lub z kawałkiem świeżego pieczywa.

Zobacz także:

Jak przygotowac gołąbki z młodej kapusty?


Tele Tydzień
Dowiedz się więcej na temat: młoda kapusta
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy