Reklama

Zbożowe batoniki

Jeśli na diecie nie potrafisz odmówić sobie słodkości- wielozbożowe, domowe batony są świetnym rozwiązaniem.

Składniki

  • 160 g płatków owsianych
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki pasty orzechowej
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 80 ml mleka kokosowego
  • 50 g żurawiny suszonej
  • 20 g migdałów
  • 4 łyżki miodu
  • 100 g daktyli suszonych

Sposób przygotowania:

1. Pastę orzechową dokładnie wymieszaj z mlekiem i miękkim masłem, aż pozbędziesz się grudek. 

2. Wiórki kokosowe i płatki owsiane upraż oddzielnie na suchej patelni. Połącz ze sobą i dodaj do masy orzechowej. Następnie wsyp drobno pokrojone daktyle. Wszystkie składniki przełóż do miski i dobrze wymieszaj. 

3. Podłużną formę (13x41 cm) wyłóż papierem do pieczenia i wypełnij ją masą orzechową. Dociśnij dobrze łyżką i wyrównaj wierzch. 

4. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temp. 180°C przez 20 minut. 

Reklama

5. Wystudzone ciasto pokrój na 10 batoników (jeżeli ciasto dobrze nie wystygnie, będzie kruszyło się przy krojeniu).

Zobacz także:


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy