Reklama

Żeberka i kotlety z łopatki

Razem z mięsem grillujmy warzywa.

Składniki

  • po 1,5 kg żeberek wieprzowych i łopatki
  • 2 papryczki chili
  • po 2 łyżki musztardy i brązowego cukru
  • 75 ml octu
  • 4 ząbki czosnku
  • 75 ml oliwy z oliwek
  • cytryna
  • pieprz i sól do smaku

1. Żeberka i łopatkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Żeberka kroimy na mniejsze kawałki, a łopatkę na nieduże kotlety. Mięso nakłuwamy widelcem, kotlety dodatkowo delikatnie rozbijamy.

2. Papryczki chili przekrawamy na pół i po usunięciu pestek drobno siekamy. Dodajemy do octu razem z musztardą, cukrem, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, energicznie mieszamy. Powstałą marynatą smarujemy żeberka, przekładamy je do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy.

3. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę. Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Oliwę z oliwek łączymy z sokiem i skórką, dodajemy czosnek, pieprz, energicznie mieszamy. Marynatą smarujemy kotlety z łopatki. Przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy. Mięso zostawiamy na noc, by dobrze się zmacerowało przed grillowaniem.

Reklama
Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy