Reklama

Zielony chłodnik z ogórkiem

Chłodniki są najlepszym posiłkiem na upalne, letnie miesiące.

Czas przyrządzenia: 20 min
Składniki dla: 3-4

Składniki

  • 3 długie ogórki
  • 2 cebulki dymki ze szczypiorem
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 200 ml maślanki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo
  • 5-6 rzodkiewek
  • rzeżucha
  • sól
  • pieprz

Ogórki obierz, pokrój w kostkę. Cebulki drobno  posiekaj. Szczypior, natkę pietruszki oraz koperek umyj pod bieżącą wodą, osusz, drobno posiekaj. Rzodkiewki umyj, osusz, drobno posiekaj.

Do naczynia włóż 3/4 pokrojonych ogórków, posiekaną zieleninę oraz posiekaną cebulkę. Rozdrobnij blenderem na gładki mus. Dodaj jogurt, maślankę oraz oliwę, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Schodź w lodówce.

Chłodnik przelej do miseczek. Dodaj pozostały ogórek, posiekane rzodkiewki oraz pokrojone w cząstki jajko. Posyp rzeżuchą.

Reklama
Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy