Reklama

Zielony torcik matcha

Matcha to sproszkowana japońska zielona herbata, która wygląda jak puder. Można ją parzyć albo dodawać do zabarwienia koktajli, lodów i wypieków.

Składniki

  • 3 jajka
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka sproszkowanej zielonej herbaty matcha + trochę do posypania

Sposób przygotowania:

1. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Masło zmiksuj z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym na gładką, puszystą masę. Miksując, dodawaj po jednym żółtku. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i partiami dodawaj do masy maślanej, na przemian z mlekiem. Wsyp sproszkowaną herbatę matcha i wymieszaj. Białka ubij, dodaj do masy i wymieszaj łyżką. 

2. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez ok. 50 minut. Wystudź. Przed podaniem posyp ciasto sproszkowaną matchą. 

Reklama

Zobacz także:


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy