Reklama

Ziemniaczane krokiety

Te włoskie krokiety najczęściej podawane są jako przystawka. Mogą natomiast stanowić dodatek do dania mięsnego czy wegetariańskiego w miejsce ziemniaków, czy ryżu. Jeśli nafaszerujemy je mięsem z powodzeniem zastąpią danie główne.

Składniki

  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • szczypta gałka muszkatołowej
  • 4 jajka
  • 100 gram parmezanu
  • sól, pieprz
  • 2 opakowania mozzarelli
  • bułka tarta

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Zostawić do ostygnięcia, obrać i przecisnąć je przez praskę. Do rozgniecionych ziemniaków dodać starty parmezan, 2 jajka i przyprawy. Mozzarellę pokroić na kawałki. Każdy kawałek mozzarelli obtoczyć w masie ziemniaczanej. 2 jaka rozkłócić widelcem. Gotowe krokiety obtoczyć w jajkach i bułce tartej. Smażyć na głębokim tłuszczu. 

Zobacz także:


Smaki Życia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy