Reklama

Złoto na talerzu

Bogata w skrobię i witaminy kukurydza powinna częściej gościć na naszych talerzach.

Sałatka rozmaitości

Składniki na 4 porcje: 2-3 plastry szynki gotowanej, 2 grube plastry twardego żółtego sera, puszka kukurydzy (40 dag), średni pomidor, średni ogórek, po jednej

czerwonej i zielonej papryce, 2 łyżki octu winnego, 4 łyżki oliwy, łyżeczka ziół prowansalskich, pęczek rzodkiewki, świeża bazylia do dekoracji

Przygotowanie:

1. Ser i szynkę pokrój w kostkę. Pomidora sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, przekrój, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w drobną kostkę. Papryki umyj, przekrój na pół, usuń nasiona, a miąższ pokrój w drobną kosteczkę. Ogórka pokrój w słupki o długości 1 cm.

Reklama

2. Przygotuj sos winegret: wlej ocet winny do małej miseczki, dodaj sól i mieszaj, aż się rozpuści. Do miseczki dodaj oliwę i dokładnie wymieszaj składniki. Całość dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem i ziołami prowansalskimi. Do sosu możesz też dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.

3. Kukurydzę osącz. W głębokiej misce wymieszaj szynkę, ser, osączoną kukurydzę oraz pokrojone warzywa. Tak przygotowaną sałatkę przełóż do ozdobnej salaterki. Polej sosem tuż przed podaniem. Udekoruj pokrojoną w plasterki rzodkiewką i ogórkiem oraz listkami świeżo zerwanej bazylii. Całość posyp suszonym oregano. Sałatka najlepiej smakuje podana z gorącymi grzankami posmarowanymi masłem czosnkowym lub ziołowym.

Przygotowanie: 25 minut

Porcja: 325 kalorii

Zupa meksykańska

Składniki na 6 porcji: puszka minikolb kukurydzy (30 dag) lub puszka ziaren kukurydzy (40 dag), litr bulionu, pierś kurczaka, pęczek dymki, strąk czerwonej papryki, 5 ziemniaków, kawałek imbiru, 2-3 ząbki czosnku, 1/2 szklanki mleka, 3 łyżki oleju, 2 łyżeczki mąki, 4 łyżki pokrojonego w słupki żółtego sera, sól, pieprz, natka pietruszki

Przygotowanie:

1. Minikolby lub ziarna kukurydzy osącz z zalewy. Imbir obierz ze skórki i drobno zetrzyj. Dymki poszatkuj na drobne kawałki. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Obierz i umyj ziemniaki. Umyj paprykę, przekrój na pół i usuń nasiona. Warzywa pokrój w drobną kostkę. Pierś kurczaka oczyść i pokrój w kostkę.

2. W dużym rondlu rozgrzej olej. Wrzuć imbir, cebulę oraz czosnek. Smaż chwilę, aż staną się szkliste. Wrzuć kurczaka i smaż go na silnym ogniu, co chwilę mieszając. Wrzuć paprykę i ziemniaki, przysmaż. Warzywa na patelni od czasu do czasu zamieszaj. Pod koniec smażenia oprósz mąką i zasmaż. Wlej zimne mleko, potem i ciepły bulion. Gotuj ok. 20 minut na niewielkim ogniu.

3. Po tym czasie do zupy dodaj ziarenka kukurydzy. Doprowadź zupę do wrzenia, gotuj jeszcze kilka minut. Przypraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotową zupę rozlej do miseczek. Przed podaniem do każdej porcji dodaj żółty ser pokrojony w słupki i natkę pietruszki.

Przygotowanie: 50 minut

Porcja: 350 kalorii

Placki kukurydziane

Składniki na 8 porcji: 2 pojemniki kefiru (po 250 ml), 2 jajka, 3 łyżki mąki pszennej, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta sproszkowanego imbiru, 2 puszki ziaren kukurydzy (po 40 dag), 2 czerwone papryki, mała cukinia, cebula, 20 dag żółtego sera, olej

Przygotowanie:

1. Kukurydzę osącz. Paprykę przekrój na pół, oczyść z ziaren, pokrój w małą kostkę. Cukinię umyj, odetnij końce i (nie obierając ze skórki) pokrój w kostkę. Cebulę także pokrój w kostkę.

2. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju, wrzuć cebulę, przysmaż ją kilka minut, cały czas mieszając. Wrzuć paprykę i cukinię, smaż około 6 minut. Dodaj osączoną kukurydzę, sól i pieprz. Podduś kilka minut. Odstaw do ostygnięcia.

3. Jajka rozbij, dodaj 5 łyżek kefiru i mąkę, zrób gładkie ciasto. Dodaj imbir, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Wlej resztę kefiru, dokładnie wymieszaj, odstaw ciasto na 20 minut w ciepłe miejsce, aby mąka lekko spęczniała. Do dużego naczynia przełóż usmażone warzywa, wlej do nich ciasto i dokładnie wymieszaj.

4. Na patelnię wlej łyżkę oleju, a gdy dobrze się już rozgrzeje, kładź po łyżce ciasta z warzywami i smaż na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Następnie układaj je na talerzu udekorowane pokrojonym ogórkiem, zieloną sałatą oraz ziarnami kukurydzy. Najsmaczniejsze są ciepłe z sosem czosnkowym lub tzatzyki.

Przygotowanie: 20 minut

Porcja: 370 kalorii

Diabelskie tortille

Składniki na 8 porcji: 8 placków tortilla, 2 piersi kurczaka, papryka żółta, papryka czerwona, papryka zielona, puszka kukurydzy (40 dag), puszka czerwonej fasoli (40 dag), cebula, 2 ząbki czosnku, szczypta ostrej papryki, łyżka przyprawy do gyrosa, pół łyżeczki pieprzu cayenne, 10 łyżek oliwy, sól, pieprz, kilka liści sałaty

Na sos: szklanka jogurtu, 3 łyżki posiekanej natki lub świeżej mięty, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Zrób marynatę: wymieszaj 5 łyżek oliwy, przyprawę do gyrosa, ostrą paprykę, sól i pieprz. Mięso opłucz, pokrój w grube paski i włóż do marynaty na co najmniej 30 minut.

2. W rondlu rozgrzej oliwę. Cebulę i czosnek pokrój w sporą kostkę, smaż 4 minuty. Kukurydzę i fasolę osącz na sitku i dodaj do warzyw na patelni, dopraw ostrą papryką, pieprzem cayenne, solą i pieprzem. Przykryj i duś na wolnym ogniu ok. 10 min. Na drugiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, kładź paski mięsa, smaż z obu stron na rumiano. Po usmażeniu kurczaka wyłącz palnik, ale pozostaw mięso na patelni.

3. Przygotuj sos: obierz i posiekaj czosnek oraz natkę, dodaj je do jogurtu, dopraw solą i pieprzem. Placki podgrzej, każdy z osobna, na suchej patelni. Nie dopuść do spalenia. Na ciepłych plackach układaj liście sałaty, warzywa, sos, paski mięsa. Każdy placek zwiń i podawaj natychmiast.

Przygotowanie: 40 minut

Porcja: 395 kalorii

Świat i Ludzie 5/2011

Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: kukurydza | kuchnia | sałatka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy