Reklama

Zrazy po litewsku

Składniki

  • 1 kg wołowiny na zrazy
  • 2 cebule
  • garstka suszonych prawdziwków
  • 50 g wędzonego boczku
  • 1/2 szklanki pokruszonego ciemnego chleba
  • jajo
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • smalec, masło klarowane
  • mąka
  • 2 szklanki bulionu

Przygotowanie:

Suszone grzyby namaczamy i obgotowujemy w tej samej wodzie, odcedzamy, studzimy i kroimy na małe kawałki. Mięso kroimy na plastry w poprzek włókien, lekko rozbijamy, oprószamy pieprzem i solą. Obrane cebule i boczek siekamy w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, podsmażamy cebulę, grzyby oraz boczek. Dodajemy pokruszony ciemny chleb, jajo, natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy, zostawiamy do przestudzenia. Porcje farszu wykładamy na plastry mięsa, zwijamy, obwiązujemy sznurkiem. Każdy zraz obtaczamy w mące.

Reklama

Na patelni rozgrzewamy smalec i smażymy zrazy z każdej strony na rumiano. Przekładamy do rondla, zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu około 90 minut, aż mięso będzie miękkie. Powstały sos zaprawiamy łyżką mąki, by lekko zgęstniał. Ze zrazów zdejmujemy sznurki. Podajemy polane sosem z kaszą gryczaną lub pęczakiem z dodatkiem surówki z kiszonej kapusty. Do dania pasują także zasmażane buraczki.

Zobacz także:


Nostalgia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy