Reklama

Zrazy z ziemniakami i fasolką

Oto doskonały pomysł na niedzielny obiad.

Składniki na 8 porcji

  • 8 cienkich steków z łopatki wołowej (każdy po ok. 100 g)
  • 80 g sera pleśniowego
  • 100 ml warzywnego bulionu
  • 600 g średnich ziemniaków
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 800 g fasolki szparagowej
  • cebula
  • nieduży por
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • pieprz i sól
  • świeżo starta gałka muszkatołowa

1. Obrane ziemniaki kroimy w cienkie plasterki i układamy dość gęsto w ośmiu płytkich żaroodpornych miseczkach. 150 ml śmietany doprawiamy pieprzem i solą, polewamy ziemniaki. Pieczemy ok. 45 minut w 200ºC.

2. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie 8-10 minut. Pory kroimy na 8 kawałków. Cebulę kroimy w niezbyt grube półplastry.

3. Steki z łopatki rozbijamy, żeby były dość cienkie, posypujemy pieprzem i solą. Na każdym układamy plasterek sera, półplaster cebuli, kawałek pora i kilka fasolek. Spinamy wykałaczką. Smażymy z każdej strony 6-8 minut.

Reklama

4. Mięso zdejmujemy z patelni, wlewamy bulion i odparowujemy przez kilka minut. Zaprawiamy śmietaną, dodajemy pieprz, sól, gałkę muszkatołową, mieszamy. Sos odstawiamy do przestygnięcia.

5. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy cebulę, dodajemy fasolkę, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy.

6. Zrazy podajemy polane sosem, z upieczonymi ziemniakami i fasolką.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy