Reklama

Zupa dyniowa

Sycąca i rozgrzewająca zupa także dla wegetarian!

Składniki

  • 800 g dyni
  • 3 cebule
  • 200 g marchewki
  • 2 ziemniaki
  • ¾-1 l bulionu warzywnego
  • 80 g sera żółtego
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki curry
  • pestki dyni
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Dynię pokrój w małą kostkę. Marchewki oraz ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Jedną cebulę drobno posiekaj. Pozostałe pokrój w talarki. Ser pokrój w kostkę. 

2. W garnku zagotuj bulion. Na 2-3 łyżkach oleju zeszklij posiekaną cebulę. Wrzuć marchew oraz ziemniaki. Oprósz curry, smaż ok. 5 min. Przełóż do garnka. Na patelni przesmaż dynię (700 g). Wrzuć do garnka i gotuj, aż warzywa zmiękną. Rozdrobnij blenderem. Dopraw do smaku. Pozostałą cebulę oraz dynię przesmaż na oleju. Zupę przelej na talerze. Dodaj po kleksie śmietany, cebulę z dynią, ser oraz pestki.

Reklama

Zobacz także:


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy