Reklama

Zupa kalafiorowa z jabłkami

Lekka i smaczna.


Składniki

  • 1 1/2 l wywaru z jarzyn
  • 1/2 kalafiora podzielonego na różyczki
  • 1 kwaśne jabłko pokrojone w plasterki
  • 1 marchewka starta na tarce o dużych oczkach
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 3 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 1 ogórek kiszony pokrojony w kostkę
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka koperku posiekanego
  • 1 łyżka masła
  • szczypta cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej

W garnku rozgrzej masło, wrzuć cebulę, czosnek i marchewkę, wymieszaj, ziemniaki, kalafiora i gotuj przez 15 minut. Dodaj jabłko i ogórka i doprowadź do wrzenia.

Na koniec wlej śmietanę, wsyp gałkę muszkatołową,cynamon oraz koperek.

Wlej śmietanę i zagotuj wraz z gałką muszkatołową i cynamonem. Na koniec udekoruj koperkiem.

Przepis pochodzi z książki Darii Ładochy "Nowoczesna kuchnia polska" 

Reklama
Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy